Testissä Dexcom G4 Platinum -sensorointilaite

Posted by on loka 12, 2013 | 0 comments

Sain syyskuussa testattavakseni Dexcomin G4 Platinum -sensorointilaitteen. Testasin laitetta kahdentoista päivän ajan ja kokemukseni olivat varsin myönteisiä, joskin joitakin puutteitakin huomasin. Kuvasin kokemuksiani videolle ja kirjoitin niitä myös tekstiksi.

Heti laitteen saatuani huomioni kiinnittyi laitteen tyylikkääseen muotoiluun, ohuuteen ja värinäyttöön. Minimed-sensoripumppuun tottuneelle myös langattomuus tuntui heti hienolta ominaisuudelta. Maahantuoja lupasi laitteelle noin kuuden metrin kantaman ja se tuntui testeissä pitävän myös kutinsa.

Sensori mittaa rasvakudoksen sokeripitoisuutta ja välittää siitä langattomasti tiedon monitoriin muutaman minuutin välein. Rasvakudoksen sokeripitoisuus ei ole ihan sama kuin veren sokeripitoisuus, mutta vastaa sitä riittävän tarkasti, jotta mittaustuloksista voidaan tehdä hoitoa koskevia päätelmiä. Mittariin kirjataan ylös myös syömiset, insuliiniannokset ja liikkumiset.

Linkki

Kokemukseni sensoroinneista rajoittuu Medtronicin Minimed-sensoripumppuun. Olen reilun vuoden aikana tehnyt itselleni noin 25 sensorointia. Testasin Dexcomin sensorilaitetta kahden sensorin ajan. Tuotelupauksen mukaan 94% sensoreista kestää seitsemän päivää. Tarinat kertovat myös tapauksista, joissa käyttäjä on sensorin uudelleenaktivoinnin avulla saanut huomattavan paljon pidemmän käyttöajan. Suosittelen kuitenkin puhdistamaan sensorialueen erittäin hyvin ja käyttämään lisäteippauksia, sillä omalla kohdallani ensimmäinen sensori irtosi viiden päivän kohdalla. Toinen sensori kesti luvatun viikon, kun kiinnityksen varmisti teipeillä. Mielestäni sensorin teippikiinnitys on kuitenkin miellyttävämpi kuin Medtronicin sensorissa. Useammin kuin kerran Medtronicin “simpukan” päälle taitettava hieman kovempi muovi on alkanut juurensa sivusta hiertämään ihoa. Medtronicin sensorin kiinnityksen jotenkin huomaa joka päivä, kun taas Dexcomin sensorin unohdin monesti. En ole varma, mistä kokemukseni johtuu, kenties Medtronicin sensori/simpukkalähetin on hieman painavampi.

Sensorointilaitteen akkukesto yllätti minut. Toisin kuin paristoilla toimivassa vertailukohdassani, tässä laitteessa on akku. Noin kymmenen päivän sensoroinnin jälkeen akku alkoi vedellä viimeisiään, eli mielestäni kesto on hyvällä tasolla. Lisäksi lataus on ongelmaton, riittää kun laittaa yöksi johdolla pistorasiaan, niin aamulla (4 tunnin jälkeen) laite on taas täydessä latingissa. Kuten videossa nähtiin, tässä laitteessa on myös kertakäyttöinen lähetin, joka on ihossa kiinni. Tai “kestokäyttöinen”, sillä maahantuojan mukaan lähettimen akku kestää jopa vuoden.

Sensorilaitteen tarkkuus oli koko ajan muutaman verensokeriyksikön sisällä mittariarvoista, ja olisinkin toivonut laitteelta parempaa tarkkuutta. Valmistajan esitemateriaaleissa oli tehty tutkimusta tarkkuudesta, ja sen esittelemät lukemat olivat paremmat kuin mihin itse pääsin näiden kahden viikon aikana. Omissa sokerikäkkyröissäni kalibrointimittaukset poikkesivat sensorituloksista varsinkin korkeiden sokereiden aikana. Eipä sillä, kyllä Medtronicin sensoripumpun tarkkuudessakin on välillä toivomisen varaa, vaikka tuntumani onkin, että Medtronicin sensorit ovat toimineet minulla hieman tarkemmin.

 

2013-09-07-0077

 

Sensorilaite itsessään on mainio. Se on pienikokoinen ja nappaa signaalin erittäin varmasti vähän kauempaakin. Jätin sensorin usein 80-neliöisen talomme olohuoneen pöydälle ja sisällä touhutessa yhteys pysyi päällä melko hyvin. Farkkujen kanssa sain laitteen jemmattua kätevästi niistä löytyvään “minitaskuun”, ja siellä laite menikin huomaamattomasti koko päivän. Laitteen datan voi purkaa Dexcomin Studio -ohjelmistolla. Sillä on mahdollista tulostaa erittäin monipuolisia ja selkeitä raportteja. Parhaiten käyttäjää palvelivat päiväkohtaiset käyrät, keskiarvokäyrät ja sensorointipäivien vertailua rinnakkain. Näistä ominaisuuksista löytyy lisätietoa videolta.

Käytettävyydestä ensimmäinen tuntuma oli ihan positiivinen, joskin käyttölogiikassa on hieman hiottavaa, sillä tapahtumien, kuten inskan pistämisen ja hiilarimäärien ylöskirjaaminen vaatii jopa seitsemän napin painallusta ennen kuin ollaan tilassa, jossa voidaan asettaa tapahtuma (joka itsessäänkin vaatii monta painallusta). Kun päivän aikana naputtaa laitteeseen jokaisen suupalan hiilari- ja insuliinimäärät sekä liikuntasuoritukset, alkaa kankeuteen jossakin vaiheessa väsyä. Taskupainalluksia ei tullut usein, vaikka laitteessa ei varsinaista näppäinlukkoa olekaan. Napit eivät tosin ole kauhean responsiivisia, mutta ehkä sen takia niitä taskupainalluksiakaan ei satu. Käyttöliittymä itsessään on erittäin yksinkertainen ja suhteellisen intuitiivinen, sen oppii ilman ohjeitakin muutamassa minuutissa. Medtronicin sensoripumppulaitteen opetteluhan on melkoisen vaikeaa ja monimutkaista, varsinkin tekniikkavermeisiin harjaantumattomalle.

Laitteen hinta arvonlisäveroineen on 950€ ja sensoripakkauksen hinta on 370€/pkt (neljä sensoria). Määräalennuksia ei tällä hetkellä ole. Normityöläinen ei oikein vielä voi omakustanteisesti sensoroida itseään tälläkään tuotteella.

Hyvää:

• Laitteen kantama ja langattomuus
• Laitteen muotoilu ja erittäin yksinkertainen käyttöliittymä
• Studio-ohjelmiston kätevät raportit
• Saunakestävyys

Huonoa:

• Sensoroinnin epätarkkuus ensimmäisten päivien aikana
• Käyttäjän syöttämien arvojen piilottaminen 7 napinpainalluksen taakse
• Kiinnitysteipin liimapinta vaati ainakin omalla kohdallani lisäteippausta

Suosittelen Dexcom G4 Platinum –sensorointilaitetta varsinkin monipistoshoitoisille diabeetikoille, varsinkin jos laite on mahdollista saada hoitopaikasta tai haluaa panostaa omaan terveyteen omakustanteisesti.

– Miika