Syksy saapuu – ja uusi kirjoittaja sen mukana

Posted by on loka 6, 2013 | 0 comments

Hei tasapuolisesti kaikille haimafunktion omaamattomille ja omaaville lukijoille! Sähköinen kädenpuristus sinulle: olen Jasmiina, Ndy:n blogin uusi kirjoittaja. Miika ja Karita jatkavat tuttuun tapaan kirjoittelua, ja lähitulevaisuudessa saammekin odottaa juttua ainakin sensoroinnista. Tämä blogi on kuulemma toiminut kuin junan vessa, joten on minun aikani astua kyytiin ja hämärtää uskoanne vertaistuen voimaan.

Oma haimani jaksoi potkia pitkälle yli täysi-ikäisyyden – Marimekon insuliinipussi on keikkunut kassissa nyt kutakuinkin tasan kaksi vuotta. Vaikka diabetes on arki, se en ole minä. Esittelisinkin itseni sinulle mieluummin jotenkin tähän tapaan: 22-vuotias terveysalan opiskelija. Innokas oppimaan uutta ja keskustelemaan maailmanmenosta. Kyselen kuulemma paljon ja toisinaan yritän olla hauska. Minut löytää vapaa-ajalla Tampereen kirpputoreilta, lenkkipolulta tai lähikahvilasta. Inspiroidun sykähdyttävistä ihmisistä, kauniista asioista ja mustavalkoisista tavaroista.

Kyllähän se diabetes harmittaa, lähes päivittäin, ja vaikka elämä jakautuu turhankin usein janalla ajaksi ennen ja jälkeen diabeteksen, ei se tarkoita, että janan nykyinen pää olisi yhtään vähemmän onnellista aikaa. Haasteellista kyllä, mutta onnellista ja hyvin usein onnekastakin.

 

 

blogi

 

 

Intohimoistani yksi suurimpia on ruoka; kylmänä, kuumana, rennolla otteella, hifistellen, yksin tai yhdessä – you name it. Blogissakin puhaltavat siis jossain määrin uudet tuulet, sillä vanhojen konkareiden juttujen lisäksi aion omalta osaltani herätellä makuhermojanne kutkuttavilla resepteillä, jakaa intohimoni ruoanlaittoa kohtaan sekä ennen kaikkea puhua diabeetikon ravitsemuksesta. Blogissa on odotettavissa juttua ainakin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja hiilihydraattimäärien arvioinnista osana diabeteksen hoitoa. Myöhemmin puhutaan myös diabeetikon suhteesta ruokaan: muuttaako sairastaminen suhtautumista ruokaan tai syömiseen? Miten meidän tulisi syödä ja minkälaisia paineita siitä muodostuu?

Mutta unohdetaan D hetkeksi ja keskitytään siihen (elämässä olennaiseen) ruokaan.
Viimeistään liukastuessaan jäätyneisiin vaahteranlehtiin kotitalon nurkalla, on myönnettävä, että syksy on täällä. Syksy on satoajoista paras. Olen viimeisen kuukauden aikana tahrinut kaikki keittiöpyyhkeeni ja pannulappuni oransseiksi erään nimeltä mainitsemattoman saksalaiskauppaketjun kurpitsoilla. Kurpitsa, nähkääs, on varsin erinomainen tämän satokauden tuotos. Hiilihydraattia tämä keltainen tai oranssi, makeahko kurkun ja melonin sukulaiskasvi sisältää 2g/100g eli ei paljon pantteriakaan!

Kurpitsa suorastaa vaatii kaverikseen lämpimiä ja voimakkaita makuja, kuten pitkään kypsytettyä juustoa, kanelia, juustokuminaa, mustapippuria ja hunajaa, ja siitä valmistuu helposti uunijuurekset, keitto tai lämmin salaatti. Muista kuitenkin kypsentää kurpitsa kunnolla vähän yli al denten, jolloin sen maku pääsee ominaisuuksiinsa. Se sopii erinomaisesti myös makeaan leivontaan. Tämä kurpitsapiirakka kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ja nauttia huoneenlämpöisenä vaahdotetun, kanelilla, neilikalla ja vaniljasokerilla maustetun vispikerman sekä kuuman chai-teen kanssa.

 

 

DSC_4943

 

Kurpitsapiirakka

12 palaa, 30g HH/pala

Pohja
120 g kylmää voita paloiteltuna
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
½ dl kylmää vettä

Valmista taikina nyppimällä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri, ripaus suolaa ja vettä vähän kerrallaan, kunnes seos on notkeaa taikinaa. Painele korkeareunaisen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.

Täyte
 3-4 munaa (munien koosta riippuen)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
3/4 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
3/4 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
(1 rkl vaniljauutetta)
0,5 dl hienoksi jauhettuja pekaani- tai saksanpähkinöitä
3 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl creme fraichea
5 dl kurpitsaa muhennoksena

Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita sokerit joukkoon. Anna sokereiden hieman liueta. Lisää suola, mausteet ja pähkinä, sekoita. Lisää maito, kerma, creme fraiche ja kurpitsasose varovasti sekoittaen tasaiseksi massaksi. Kaada esipaistetun pohjan päälle. Heitä uuniin 175 asteeseen 40-45 minuutiksi tai kunnes täyte on hyytynyt hieman vellovaksi muttei kuitenkaan kuivaksi. Anna asettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Edellä jo hieman luettelin mahdollisia blogissa käsiteltäviä ravintoon ja diabetekseen liittyviä aiheita. Mitä ajatuksia nämä teissä herättävät? Facebookissa voi tuttuun tapaan kommentoida, ja ehdotelkaa ihmeessä mahdollisia aiheita joko Facebookin puolella tai sitten minulle suoraan osoitteeseen jasmiina.sy.sjovik@gmail.com. Kaikki ajatusvirta on sallittua ja toivottavaa!

Ja pitäkäähän silmällä kauppojen vihanneshyllyjä: iki-ihanat viikunat ovat pian täällä! Ainakin niistä lisää ensikerralla.