NDY:n testauksessa 2in1 Smart -verensokerimittari

Posted by on touko 4, 2016 | 0 comments

NDY sai tänä vuonna testattavakseen Knorring Oy:n 2in1 Smart-verensokerimittarin. Kolme meistä kokeili mittaria, sinä voit nyt lukea fiiliksiämme!

Heidi:

Mukana on raahattava aina laukullinen diabetessälää! Varakanyyli, varasäiliö, insuliinia ja paristot pumppuun, ”varajärjestelmä” eli kynät, hypoevästä, verensokerinmittaustarpeet…  Kuulostaa varmasti tutulta? Sitä toivoisi, että nämä pakolliset pahat veisivät mahdollisimman vähän tilaa ja olisivat helppo kantaa mukana. Erityisesti se verensokerinmittari, jota ilman ei ainakaan tulisi uskaltautua liikkeelle.

Innoissani siis lähdin testaamaan maailman pienikokoisinta verensokerimittaria! Knorringin 2in1 Smart –mittaria käytetään yhdessä matkapuhelimen tai tabletin kanssa. Se on niin pieni, että kulkee kätevästi mukana vaikka taskussa tai lompakossa, löysin sille ja liuskoille myös söpön pikkupussukan.

Mittarin koko yllätti positiivisesti – näin mini se on!

Mittarin koko yllätti positiivisesti – näin mini se on!

Suurin huolenaiheeni oli, kuinka vaikeaa ja monimutkaista mittarin käyttöönotto on. Mittarin 2in1 Smart-ohjelman lataus puhelimeen (appstore/google play) sujui kuitenkin yllättävän helposti ja vaivatta jopa tällaiselta tekniikkatohelolta!

Vaihe 1. Asenna 2in1 SMART –app. Ja seuraa selkeitä ohjeita!

Heidi-2in1 Heidi-2in1-2

Vaihe 2. Aseta matalan ja korkean rajat. Säädä äänenvoimakkuus maksimiin* ja tsadaa – käyttövalmis!

Itse tykästyin tähän mittariin sen söpön pienen koon lisäksi sen takia, että on niin kätevää nähdä mittaustulokset heti matkapuhelimeen tallennettuna ilman, että niitä tarvitsee ladata USB-portin tai purkujohdon avulla. Toisaalta, en pysty lataamaan tietoja sovelluksesta käyttämääni Diasend-purkuohjelmaan, jolla puran insuliinipumppuni ja nykyiset verensokerimittarini. Pidän 2in1 SMART -mittarissa myös siitä, että siihen ei tarvitse vaihtaa paristoja eikä sitä tarvitse ladata – riittää, kun matkapuhelimessa on virtaa. Jos matkapuhelimesta kuitenkin loppuisi virta, ei verensokeria voisi mitata. Älypuhelimeni vaihdan myös aina vaelluksilla perusnokiaan, joten omaan tarpeeseeni tämä mittari soveltuisi  näistä syistä lähinnä kakkosmittariksi – käteväksi sellaiseksi. Kynillä oleville mittarin hyvä puoli on myös se, että InRange-sovelluksen avulla sovellus automaattisesti laskee tarvittavan insuliiniannosmäärän. Pumppuilijana tästä ei minulle kuitenkaan ollut lisähyötyä.

 

Mittarikokeilun ansiosta löysin myös uutta pinta-alaa piikittää! Mittarin käyttöohjeissa lukee, että verinäytteen voi ottaa sekä sormenpäästä että kyynär- tai olkavarresta, kämmenestä, reidestä tai pohkeesta. Sormenpään verenvirtaus on noin seitsenkertainen verrattuna esimerkiksi kyynärvarteen ja tämän takia esimerkiksi kyynärvarresta tai kämmenestä mitatussa tuloksessa voi olla pientä viivettä. Vaihtoehtoiset verinäytteen ottopaikat tuli testattua, mutta tuloksen luotettavuuden takia suosin sormenpäitä jatkossakin eniten, erityisesti jos uskon verensokeritasoni muuttuvan nopeasti. Sormenpääni ovat kuitenkin kuivat ja melko kovilla, joten kyynärvarsi on nyt noussut hyväksi kakkoseksi!

Minulle kaikkein tärkeimpiä ominaisuuksia verensokerimittarissa on tarkkuus, pieni verimäärä, mittarin pieni koko, helppokäyttöisyys, mahdollisuus lisätä omia merkintöjä, mittarivalot (pystyäkseni mittaamaan pimeässä verensokerin) sekä mahdollisuus purkaa mittari käyttämääni purkuohjelmaan. Mittaustulosten tarkkuudesta en osaa sanoa mitään ilman kontrolliliuskoja, ja mittarin yhteensopimattomuudesta insuliinipumppuni purkuohjelmaan miinusta, mutta muilta osin mittari täyttää kriteerini!

 

PLUSSAT ja MIINUKSET:

+      Mittarin koko – maailman pienin verensokerinmittari

+      Helppokäyttöisyys

+      Paristoja ei tarvita – mittari käyttää puhelimen/tabletin virtaa

+      Pieni veripisara riittää (0,5 μL) –vrt. Freestyle Lite 0,3 μL, Contour next USB 0,6 μL,

OneTouch UltraMini 1,0 μL, Accu-Chek Compact Plus 1,5 μL

+      Tulos nopeasti (5 s)

+      Tulokset voi lähettää suoraan puhelimesta esim. sähköpostilla

+      Tuloksiin voi lisätä ”Ennen ateriaa”, ”Aterian jälkeen” , ”Fyysinen harjoite”, ”Lääkitys” ,

”Stressi” –merkinnän tai kirjoittaa haluamansa kommentin tekstikenttään

+      Tuloksista saa 1, 7, 14, 30 ja 60 päivän keskiarvot sekä mittauksien lukumäärän

 

–       Sopii ainoastaan seuraaville laitteille: Kaikki iPhone:t 3GS lähtien, iPod touch 4th

generation, iPhone 5, iPhone 6 ja 6 Plus, iPad, iPad mini ja iPad Air/Air 2,  Samsung

Galaxy: S3, S4, S5, Xcover (ensimmäinen versio) ja Note2

–       Liuskoja ei ole saatavilla vielä hoitotarvikejakelusta

–       Liuskapurkin ja liuskojen koko voisivat olla pienemmät

–       (Ei kommunikoi insuliinipumppujen kanssa)

–       Yhteensopivuus muihin purkuohjelmiin

 

Mittarin hinta on 34,90 euroa (sis. mittarin, 15 liuskaa ja 10 turvalansettia).  50kpl liuskoja maksaa 29,90 euroa. Mittarin voi tilata itselleen Knorringin sivuilta (www.knorring.fi).

 

Sini:

2in1 Smart – verensokerimittarin aloituspakkausta avatessani ensivaikutelma oli ilahtunut; niin piskuinen mittari ja toimii vielä puhelimessa. Hurjaa! Pakkauksessa tuli lisäksi 15 kpl liuskoja sekä kertakäyttöisiä lansetteja, joten tutustuminen ja aloitus olivat helppoja. Paketti ei sisältänyt säilytyspussia mittarille ja liuskoille.

Mittari kaikilla mausteilla.

Mittari kaikilla mausteilla.

Itse mittari on puhelimen kuulokeliitäntään kiinnitettävä laite, joka tarvitsee kaverikseen joko Google Playsta tai Apple Storesta ladattavan mittarisovelluksen.  Sovelluksen asetuksista voi valita verensokeriarvojen näkymisen joko mmol/L tai mg/dL:ssa ja määritellä itselleen sopivat mittaustulosten raja-arvot.  Jotta verensokeri voidaan mitata, täytyy puhelimen äänenvoimakkuus olla mittauksen aikana säädettynä kovimmilleen. Tämä tuotti hiukan hankaluuksia itselläni, sillä sovellus ei syystä tai toisesta aina tunnistanut äänenvoimakkuutta, vaikka se olisi ollut säädetty sopivaksi. Jouduin muutamia kertoja irrottamaan mittarin puhelimesta ja kokeilemaan uudestaan kunnes mittaus lopulta onnistui. Tämä hieman arvelutti ja vähensi käytön sujuvuutta, sillä kenelläpä ei olisi kiiretilanteita, jolloin mittaustuloksen haluaa saada nopeasti selville. Mittarissa ei ole erillistä paristoa, vaan se toimii puhelimen akkuvirralla, mikä on ekologisempaa. Toisaalta puhelimesta voi loppua akku ennen aikojaan, jolloin mittaaminen on mahdotonta.  Tämä onkin ehkä yksi tärkeimmistä asioista tiedostaa.
Puhelinsovellus on melko simppeli. Mittausten jälkeen arvon kylkeen voi lisätä erilaisia määritteitä, kuten ennen tai jälkeen ruokailun, liikunnan, stressin tai lääkityksen. Tämä on plussaa, muttei varsinaisesti eroa muista mittareista, joissa vastaavaa voi myös tehdä. Arvojen yhteydessä on kommenttikenttä, johon itse laitoin syömäni hiilihydraatit ja ottamani insuliiniannokset. Varsinaiset kentät näille kahdelle puuttuivat, joita jäinkin hieman kaipaamaan. Yllätyin lisäksi, ettei sovelluksen kieltä voinut valita, vaan siinä oli sekä suomea että englantia suloisesti hieman sekaisin. Itselleni asia oli lähinnä kosmeettinen haitta, koska englanti taipuu käytössäni hyvin. Englantia osaamattomille asia voisi tuottaa hankaluuksia, ja sovelluksen joko englannin- ja/tai suomenkieliseksi muuttaminen tekisi sen selkeäksi ja mukavaksi käyttää.

Tältä näyttää verensokerin tulosikkuna.

Tältä näyttää verensokerin tulosikkuna.

Mittaukset näkyvät sovelluksessa pitkänä nauhana.

Mittaukset näkyvät sovelluksessa pitkänä nauhana.

Plussaa on, että verensokeriarvot muodostavat automaattisesti trendikäppyrän, jota voi tarkastella 1-60 päivän ajalta. Trendissä ei tosin näkynyt esimerkiksi vs-arvon kommenttikenttään lisäämäni hiilari- ja insuliinisuhdeluvut, mikä toisi lisähyötyä.  Asetuksiin voi halutessaan laittaa esimerkiksi hoitavan tahon sähköpostiosoitteen, johon lähettää mittaustuloksia suoraan sovelluksen kautta.

2in1 Smart –mittarissa on hyvää potentiaalia, mutta siitä uupuu joitain asioita, joita diabeetikkona verensokerimittarilta kaipaan ja haluan. Jatkokehittelyllä mittarista voisi saada irti vieläkin enemmän!

Plussaa

-pieni koko

-ei paristoja

-Mittaustulokset taipuvat trendiksi

-Mittaustulokset voi näppärästi lähettää sovelluksesta sähköpostitse esimerkiksi omaan hoitopaikkaan

-Erilaisten määritteiden, kuten stressin tai liikunnan lisääminen mittaustuloksiin

 

Miinusta

-sovelluksen sekava kieli /kieltä ei voi valita

-hiilihydraateille ja insuliiniannoksille ei erillisiä kenttiä

– puhelinvoimakkuuden säätäminen tuntui paikoitellen säädöltä

-mittari toimii tällä hetkellä vain tietyissä puhelin- ja tablettimalleissa
(Kaikki iPhone:t 3GS lähtien, iPod touch 4th generation, iPhone 5, iPhone 6 ja 6 Plus, iPad, iPad mini ja iPad Air/Air 2, Samsung Galaxy: S3, S4, S5, Xcover (ensimmäinen versio) ja Note2)

 

Aino:

Lähdin testaamaan verensokerimittaria innoissani – olen aina pitänyt uusista elektronisista laitteista. Kokeilin mittaria ensin vanhaan Samsung Galaxy SII –puhelimeen, mutta en odottanutkaan niiden olevan yhteensopivia. Sitten yritin Samsung Galaxy A5 –, Huawei Honor 7 – ja iPhone 4 –puhelimia, mutta en saanut mittaria toimimaan missään. Viimein testasin ystävän iPhone 6 –puhelimella, jolla sovellus ja mittari vihdoin toimivat. Sain testattua mittarin käytön ja se vaikutti toimivan hyvin. Mittaustulos oli jokseenkin epätarkka, kun vertailin mittaustulosta oman mittarini arvoon. Idea mittarista on loistava. Olisi mahtavaa, jos mukana ei tarvitsisi kantaa isoa mittaripussia, vaan pieni lisäosa puhelimeen riittäisi. Harmillista, ettei mittari toiminut käytännössä riittävän hyvin. Näen itseni käyttämässä mittaria tulevaisuudessa, jos toimivuus ja tarkkuus paranevat tarpeeksi.