Kurkistus kulissien taa

Posted by on maalis 24, 2013 | 0 comments

NDY järjestää tapahtumia säännöllisin väliajoin. Kuka niitä oikein suunnittelee? Yhdistyksen kautta liikkuu rahaa suuntaan ja toiseen. Ken istuu kolikkokirstun päällä? Facebookkiin ja Twitteriin ilmestyy päivityksiä vähän väliä. Kenen aivoituksia sinne ropisee? Tervetuloa tutustumaan meihin! Paljastettakoon väärinkäsitysten välttämiseksi, että kysyin hallituksen jäseniltä muutamia kysymyksiä taustatiedoiksi tähän kirjoitukseen .

 

nelli2013-02-16-0993

 

Jotta kaikki asiat sujuisivat, tarvitaan yhdistykselle naruja käsissään pitelevä henkilö eli puheenjohtaja. Tänä vuonna puheenjohtajana toimii Nelli Bäckman. Nelli on yksi hallituksemme konkareista, sillä hän on sairastanut tätä haimavammaa jo 24 vuotta. Aiemmin Nellillä ei juurikaan ollut diabeetikoita ystävä- tai tuttavapiirissään, mutta parikymppisenä Nelli tapasi netissä diabeetikkoja, jotka kutsuivat hänet mukaan risteilylle. Vuonna 2008 Nelli lähti mukaan yhdistystoimintaan eli NDY:tä perustamaan ja hupsista, nyt lähin ystäväpiiri koostuukin suurimmaksi osaksi diabeetikoista. Vaarallista tämä yhdistystouhu! Tämän kaiken lisäksi yhdistystoiminta on tuonut pontta myös omahoitoon. Hba1c-arvon kanssa on vielä työstettävää, nimittäin se on 8,4%.

 noona2013-02-16-0982

 

Mikäli puheenjohtaja on syystä tai toisesta estynyt hoitamaan tehtäväänsä, mikä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi härkälauman alle jäämistä silloin, kun kokous olisi, hyppää puikkoihin varapuheenjohtaja. Varapuheenjohtajan pestiä hoitaa vuonna 1985 syntynyt Noona Leppinen. Noona asuu Helsingissä ja työskentelee yleisövastaavana eli teatteripedagogina Svenska Teaternilla. Iloinen ja elämänmyönteinen, hyviä väittelyitä rakastava Noona säilyttää inskojaan itse tekemässään pussukassa. Diabetestunnuksena toimii uniikki hopeakoru, joka on saatu aviomieheltä lahjaksi. Yhdistystoiminnan positiivisista puolista 19-vuotiaana sairastunut Noona nostaa esiin erityisesti vertaistuen merkityksen, sillä hän on ollut täysin vastuussa omasta hoidostaan alusta alkaen. Vertaistuella lienee ollut merkityksensä konkreettisestikin, sillä hba1c-arvokseen Noona paljastaa 6,7 %! Mainittakoon vielä, että erityisesti tapahtumissa Noonan roolina on usein myös ekoemännän rooli, joten roskien kierrätys ei unohdu.

 

esa2013-02-16-0999

Raha-asioista on pidettävä huolta myös yhdistyksen toiminnassa ja siitä NDY:ssä vastaa ammattitaitoisesti Esa Borg. Esa on 27-vuotias tamperelainen, joka on omien sanojensa mukaan töissä käyvä teekkari. ”Kerran teekkari, aina teekkari”. Niinpä niin… Omahoitomotivaatio on säilynyt, kiitos samanhenkisten ja suunnilleen samanikäisten diabeetikkokavereiden. Esa kantaa aina mukanaan housujen taskussa pumppua, eli ylimääräisiä pussukoita hoitovälineiden kantamiseen tai säilyttämiseen ei tarvita. Mittareitakaan Esa ei juuri mukana kantele, vaan hän säilyttää yhtä mittaria kotona ja toista töissä. Esan puhelin, sähköposti ja Facebook täyttyvät muilta hallituslaisilta tulleista viesteistä myös silloin, kun tilanne vaatii tietotekniikkavelhon loitsuja.

tiina862331_10151497558878674_733830177_n

 

Tapahtumien järjestämisessä riittää puuhaa. Milloin järjestetään? Missä järjestetään? Mitä tapahtumassa tehdään? Tässä esimerkkejä kysymyksiä, mitä pohdimme tapahtumia järjestettäessä. Puhumattakaan ilmoittautumiskaavakkeista, kyytien järjestelyistä ja muista pienistä tai suurista tehtävistä tapahtumien taustalla. 24-vuotias Tiina Sarjula on yksi hallituksemme touhutädeistä. Tiina työskentelee omassa parturi-kampaamossaan ja kertoo diabeteksen tuoneen uusien ystävien lisäksi hauskoja hetkiä tapahtumissa, motivaatiota pitää itseään kunnossa sekä hiilaritietämystä. Viimeisin hobis on ollut 8.6 %, mutta positiivisena ihmisenä Tiina osaa nähdä tämänkin haasteena ensi kerran lääkärikäyntiä ajatellen.

 

tero2013-02-16-0985

 

Ilman jäseniä ei ole yhdistystä. Tampereelta lähtöisin oleva Tero Saastamoinen (27) huolehtii yhdistyksemme jäsenasioista. Jäsenasioissa ajantasalla pysyminen on tärkeää, jotta pystyisimme kohdentamaan toimintamme oikeille ihmisille. Oikean ikäisille, oikeilla alueilla. Diabetes ei ole Terolle pelkästään taakka, sillä hänen mielestään diabeteksen myötä hän on alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä syö ja ylipäänsä huolehtimaan kunnostaan paremmin. Tero kuljettaa insuliinikynää taskussa. Jos mittari ja ”muut hilppeet” ovat mukana, on Teron selässä reppu. Tero onkin näköjään ainoa ajanhermolla oleva hallituksen jäsen, sillä hän kertoo Hba1c:nsä uudessa lukuyksikössä, se on 61 (eli 7,7%).

 

miika2013-02-16-0998

 

Miika Rautiainen, 27, on puolestaan se poika, joka on yhdessä minun kanssani sosiaalisen median juttujen takana. Sosiaalisen median hoitamiseen kuuluvat mm. jo edellä mainitut Facebook-päivitykset, haastekampanjat, verkkovertaistuki sekä tämä blogi. Miika kertoo 10 vuotta sitten tapahtuneen sairastumisen aiheuttaneen radikaalin elämänmuutoksen, joka ”tempaisi kartalta ja pudotti toiselle puolelle maata”. Ilman diabetesta kodin ikkunasta näkyisi erilainen maisema ja aamukahvillakin seurana istuisi joku muu. Koska Miika on tyytyväinen elämäänsä ja valintoihinsa, ei hän mielestään voi harmitella diabetestakaan.

 

2karita2013-02-16-0997

 

Ja sitten viimeisenä minä eli Karita Fyrstén. Olen 26-vuotias ja asun nykyään Helsingissä. Vielä hetken aikaa kuljen opiskelijan statuksella, vaikka toinen jalka onkin jo työelämässä. Kuten kävikin jo ilmi, vastaan Miikan kanssa some-puolen asioista. Nykyään tittelini on tiedottaja, mikä viittaa siihen, että erityisesti uutiskirjeet ovat vastuullani. En uskalla edes kuvitella, mitä hoitomotivaationi olisi ilman diabeetikkoystäviä ja yhdistystoimintaa. Muiden diabeetikoiden kanssa oleminen ja toimiminen on uskomattoman ja välillä jopa salakavalan voimaannuttavaa.

 

On varmaan sanomattakin selvää, että näissä hommissa kaveripiireihin tupsahtelee uusia ystäviä, diabeetikkoystäviä. Näin on käynyt kaikille hallituslaisille ja se lieneekin yksi suurimmista anneista tässä touhussa.

 

Sen verran vielä, että vaikka jokaisella hallituksen jäsenellä on omat vastuualueensa, niin tanssimme luontevasti myös toistemme varpaiden päällä. Hallitustoiminta ei ole mitään salaista sisäpiirin toimintaa, vaan tapahtumien järjestelyihin, sosiaalisen median ideointiin tai vaikkapa tämän blogiin kirjoittamiseen voi osallistua kuka vaan, kuka suunsa uskaltaa avata ja asiasta mainita. Hallituksen jäseniinhän saa by the way yhteyden osoitteella hallitus@ndy.fi… 😉

 

Karita