Hopeareunuksista

Posted by on heinä 7, 2013 | 0 comments

Pohjautuu alun perin päiväkirjaan kirjoitettuun tekstiin diabeteksen aurinkoisemmista puolista

 

Every cloud has a silver lining sanoo sanontakin, mutta pilvestä nimeltä diabetes niitä hopeisia hehkuja on joskus tosi vaikea löytää. Tutkimusten mukaan diabeetikkojen riski sairastua masennukseen on kohonnut. Hoitoväsymys alkaa painaa helposti ja sitten kun jaksat yrittää, elimistö toimii miten lystää. Välillä diabetes tuntuu kuin ivaavan: teitpä mitä hyvänsä, niin sokerit ovat korkealla, sitten eräänä päivänä olet koko päivän hypoissa, kun yhtäkkiä keho taas hyväksyy insuliinin. Silti sitä on vaan jaksettava. Olen huomannut, että ainakin oma jaksaminen on paremmalla tasolla, kun yritän löytää niitä hopeareunuksia ja katsella maailmaa niiden valossa.

 

Ensimmäinen juttu jaksamisessa on tietysti se, että lakkaa ajattelemasta itseään sairaana ja ajattelee diabeteksen olevan enemmänkin ominaisuus. Uskon, että tämän ominaisuuden ansiosta pidän itsestäni parempaa huolta. Minulla on tosi mahtavia kavereita, jotka olen tavannut diabetesyhdistyksen meiningeissä ja ilman D:tä tämä yhteisö ei kuuluisi elämääni. Lisäksi omalla kohdallani diabeteksen saaminen 🙂 aiheutti elämääni niin radikaalin muutoksen, että näen sen eräänlaisena alkusykäyksenä tapahtumaketjulle, jota ilman en olisi tässä ja nyt. Elämä tempaisi minut D:n myötä toiselle puolelle Suomea ja jälkikäteen ajatellen aika lailla yllättävälle kiertoradalle. Kun ”tässä ja nyt” on hyvää täynnä, niin diabeteksen ajattelu ominaisuutena sairauden sijaan on melkoisen helppoa.

1052820_10151542918253191_1206815489_o

Nykyään hoito on jo sillä tasolla, että näitäkin saa syödä 🙂

Lisäksi diabeteksesta saa uniikkeja hyötyjä. Joka vuosi terveyttämme syynätään tavalla, jota ei-diabeetikot eivät saa ilman yksityisessä terveydenhuollossa ramppaamista. Verenpaineen ja kolesterolin muutokset huomataan nopeasti ja kukaties riittävän ajoissa aloitettu lääkitys voikin jatkaa elämää enemmän kuin mitä D sitä lyhentää. Hopeareunus voi joillekin olla myös vapautus armeijasta tai saahan tästä myös pienen taloudellisen edun verovähennyksien muodossa.

 

Joskus kun ottaa pannuun oikein kunnolla ja raskaasti, kihisen omassa liemessäni ja käyn vaikka lenkillä, että pahin v*tutus hälvenee. Sitten yritän miettiä niitä oikeasti hyviä juttuja, joita olen huonoista asioista elämässäni saanut. Alempana on linkki artikkeliin, johon huomaan palaavani aina uudelleen.

Tutkimukset osoittavat, että optimistinen elämänasenne voi pidentää elinikää jopa viidestä kymmeneen vuotta.

Onnellisuustutkija Sonja Lyubomirskyn mukaan vain noin puolet koetusta onnellisuudesta johtuu perimästä ja kymmenen prosenttia ulkoisista olosuhteista kuten terveydestä. Loput 40 prosenttia onnellisuudesta määräytyisi sen mukaan, millä asenteella maailmaa katselemme.

Linkki artikkeliin

Joskus kuitenkin harmittaa ja silloin on parempi vaan myöntää asiat ja olla itselleen armollinen. Ehkä ne hopeareunukset näyttäytyvät sitten myöhemmin, entistäkin kirkkaampina!

Kommentoi Facebookissa omia hopeareunuksiasi!

 

Miika