Hei sä unohdit sun eväät!

Posted by on helmi 2, 2014 | 0 comments

Uuden vuoden alussa kaiken toimintamme takana tuntuu olevan pyrkimys muuttua paremmiksi ihmisiksi – pitäisi innostua tuorepuurosta, jäädä (jälleen kerran) koukkuun juoksemiseen, opetella juomaan kuivaa valkkaria mansikkasiiderin sijaan ja saavuttaa parempi hoitotasapaino. Niin ja pitää ulkoilla joka sunnuntai, koska niinhän hyvät ihmiset tekevät.

Käenkukkua jos minulta kysytään: elämäntapamuutos tai diabeteksen hoitomyöntyvyys kumpuaa aina omasta motivaatiosta eikä se riipu ulkoisesta paineesta saati sitten kalenterikuukaudesta!

Oma tavoitteeni tälle vuodelle: juo parempaa kahvia, mieluiten hyvässä seurassa.

Saanhan kuitenkin hieman puhua terveellisen ruoan, erityisesti terveellisten välipalojen, puolesta, vaikka sitten uuden vuoden kustannuksella? Harkitut välipalat tukevat mainiosti terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota ja estävät nälän kasvamista liian suureksi pääaterioille. Erityisesti diabeetikoilla niiden merkitys korostuu. Välipala estää myöhästyneen lounaan aiheuttaman hypon ja muuttaa kenkiä paiskovan maanantaimonsterin siedettäväksi siihen asti, kun ruoka saadaan pöytään.

Sopivana ateriavälinä pidetään 3-4 tuntia. Kiire töissä tai opiskelussa on valitettavan usein selityksenä liian pitkille ateriaväleille myös diabeetikoilla. Let’s get the facts straight: joskus eväät on vain kaivettava esiin kesken kiireen ja kollegoiden tai koulukavereiden läsnäollessa tilanteessa, jota voisi yleisesti pitää täysin epäsopivana eväspaketin rapinalle.
Toisinaan tasainen syöminen päivän aikana unohtuu näläntunteen puuttumisen takia. Älä anna sen hämätä, vaan aseta vaikka kännykkä hälyttämään sopivista ruoka-ajoista! Verensokeri pysyy tällöin tasaisena. Välipaloissa kannattaa lisäksi panostaa laatuun; sokerinen välipala saa aikaan varsinkin diabeetikolla liian nopean verensokerin nousun ja iltapäiväväsymyksen, joka tunnetaan myös nimellä ”pakko saada suklaata”-väsymys. Proteiini- ja kasvirasvapitoiset ruoat pitävät nälän kauemmin kurissa kuin nopeat hiilihydraatit.

DSC_5224

 

Tässä muutamia ideoita eväsrasian täytteeksi!

Nämä ovat niin helppoja, että tekosyiden keksiminen on vaikeaa:

  • hedelmä: avokado, appelsiini tai banaani
  • purkki maitorahkaa tai sokeroimaton jogurtti marjojen tai hedelmän kanssa
  • pieni kourallinen pähkinöitä tai kuorellisia manteleita
  • keitetty kananmuna
  • pussipuuro

Kokeile rohkeasti näitä:

  • mustikoita kookosmaidolla ja kanelilla
  • raejuustoa ja sokeritonta mehukeittoa
  • lämminsavulohta ja raejuustoa
  • raakapuuro (Soseuta monitoimikoneessa porkkana, päärynä, omena, banaani, puoli desiä saksanpähkinöitä ja 2rkl pellavansiemeniä tai ruisleseitä ja mausta sitruunamehulla ja kanelilla. Ohjeesta tulee 2-3 annosta.)

Appelsiiniaika on muuten parhaimmillaan (parhaimmillaan 69 senttiä kilolta vihreää korttia vilauttamalla)! Nyt appelsiinit valuvat suupielille ja sotkevat, juuri niin kuin pitääkin. Appelsiiniriisi vie kenties hetkeksi takaisin kotitaloustunneille, mutta se on tähän mennessä maistunut jokaiselle vieraalle. Tarjoile appelsiiniriisi välipalana tai jälkiruokana.

DSC_5261

 

 

Appelsiiniriisi
4-6 annosta, 30g hh /annos

1 dl valkoista riisiä, esim. basmati
2 appelsiinia
2,5 dl Flora vispikermaa (20%) vaahdotettuna
1/2 purkkia maitorahkaa
4 rkl sokeria tai oman maun mukaan
½ vaniljatangon siemenet tai 2tl vaniljasokeria

Keitä riisi ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Huuhdo kypsä riisi kylmän veden alla.
Kuori appelsiinit ja lohko viipaleiksi. Kuori viipaleet kokonaan tai poista ainakin kaikki valkoinen osa, ja saksi siistityt viipaleet paloiksi. Sekoita vaahdotettu kerma, maitorahka, riisi, sokeri, vanilja ja appelsiininpalat keskenään. Tarjoile teen ja sympatian kanssa.

Mitä sinä pakkaat eväskassiisi? 🙂

Aurinkoisia talvipäiviä toivottelee
Jasmiina